Saturday, 29 October 2011

Wasabi Satay!!

Aku lagi, lepas aku, aku lagi..adoi...hahahahaha..tut~~...senyap ar!!

Hui~~..Hari nie aku rase istimewa skit..tak macam biase..sebab ari nie aku nk share pasal satu Master Piece!!
Resepi satay yg aku buat sendiri..Aku bagi name " Wasabi Home Made Satay"
Sedap tu mmg sedap ar..kalau tak caye korg buat la sendiri..Tapi sebelom tu mcm biase la, Pemikiran Orang..
So, meh kite dok sembang pasal pemikiran orang kat gambar satay nie..



WANITA
"nmpk mcm sedap lorh"
"tunjuk pic jer??"
"post la kat cni"
"nak skit!!"

LELAKI
"mkn xajak der~"
"perh!!"
"untung la mkn sedap..HAHA"
"bro, campak umah gua skit"


Tgk pemikiran orang2 nie..naseb bek semue positive..
Di sebab kn positive, aku nk share la mcm mane nk buat satay nie kat umah jer..aku boleh buat..umah bujang ag..korg mesti leh buat gak..hehe

Isi Kandungan Penyediaan Satay
1. Satay (aku aja)
2. Kuah Kacang (buat sendiri..haha)
3. Timun Potong (wajib ada, utk kesihatan)
4. Ketupat (kalau rajin buat)
5. Wasabi Malaysia (exclusive)

Cara-cara Buat Satay
1. Beli ayam baru sembelih (2kilo cukup ar)
2. Cuci ayam tu, dan asingkan bahagian isi dan bahagian tulang
3. Bahagian isi, potong dadu ikut besa mane korang nak..(yg tulang simpan lar, buat sup)
4. Pegi beli lidi buluh, pastu cucuk ayam dadu td kat situ..(satu lidi 3 ketul da cukup kot)

Hasil yg korg dapat lebih kurang cam dlm gamba kat bawah nie..



Nice done!!
Bile korg da dpt hasil camni, kite da boleh move to the next step..

Cara-cara Membakar Satay
1. Sediakan tempat panggang (nice2)
2. Arang tu bia jd bare, jgn ade api korg da bakar satay tu..(hangus)
3. Tempat panggan mesti ade dlm rumah (petua)
4. sebelum letak satay atas bara, korg mesti celup satay2 tu kat kuah kacang + kicap lemak
5. Dah celup, letak la satay2 tersebut atas bare..
6. Mase bakar tu, korg mesti sapu2 kn lagi kuah kacang kat satay tu sampai masak (topup kuah)


Camni baru nice..Dalam gamba kat atas tu, progress mase korg sedang semangat membakar..haha
Dah siap bakar, simpan dulu kat pinggan..Sbb aku nk aja buat "Wasabi Malaysia" lak..

Special Wasabi Malaysia
1. Cili padi (ikut suke nk bape byk)
2. Lada Hijau (byk lagi bagus)
3. Bawang besa (skit jer)
4. Bawang putih (sikit jugak)
5. Tomato (2, 3 bijik da lar)
6. Sedikt "Sedap Rase"

Siap semue brg2 nie, korg leh la gune kaedah tumbuk pakai lesung ker, pakai tenggiling ker, eh..salah..Batu giling..haha..kalau malas pakai blander jer..
Siap dah!!senang kn..haha

Ape yg lain nyer dgn satay biase??
camni,satay biase amek lagi lame mase nk siap kn..pastu, satay nyer akan rase sgt lembut..mcm mkn roti..Satay yg aku buat nie, nk buat kejap..tak payah nk perap2..pastu rase dy mcm sedikit len la..pedas2 skit, and xlembut mcm satay biase..mcm ayam panggang..camtu la kelembutan satay ayam ni nt..hehe

Cara Penyediaan (mcm dlm gamba)


"cara AKU"

Ikut korg la nk ikut yg mane..Terpulang..hehe

Jap2..belom abes lagi lar..nk bagi korg tip penting nie..korg xkn dpt rase "Wasabi Home Made Satay" yang SEBENAR!!..kalau korg tak buat tip-tip yg aku nk bg nie dlm proses buat satay nie..

Tip-Tip Penting
1. Mesti menangis mase potong bawang, dan mase bakar satay (satay dpt kemasinan air mata)
2. Hiris jari mase potong bawang (rasa darah menambahkan lagi kenikmatan wasabi)
3. Mase cucuk ayam, cucuk jari sekali (daging ayam dpt serap darah korg, jd lagi sedap)
4. Bakar ayam dalam rumah (asap penuh satu rumah, dpt naik kn aroma satay korg)
5. Mase bakar ayam, bakar jari sekali (satay dpt haba yg sempurna sampai masak)

Kalau korg buat semue tip-tip nie, mmg korg sengal..hahahahah...okey dah~~
Gurau jer la tu..mmg da siap da pun..hehe

Ape tunggu lagi??try la buat kawan...

Assalamualaikum dan Selamat Beramal~~

[Kalau korg suke, mintak tekan "Like" kat bwh post, kalau rajin boleh "Share" kat sebelah kiri page]
================================================================================
Keep Smile   (^_^)
================================================================================

No comments:

Followers!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...